TOIMINNAN TAVOITE

Taivaan Pankon Pankkopäivien tavoitteena on aina työssä ja elämässä jaksamisen vahvistaminen itsetuntemuksen ja omien voimavarojen tuntemisen kautta.

Tehtävämme on myös auttaa Taivaan Pankolle tulijaa hänen elämänsä muutosvaiheissa ja kriiseissä, jotka liittyvät työhön ja/tai perheeseen.

Haluamme lisätä Taivaan Pankolle tulijan oman ja hänen yhteisönsä hyvinvointia tiedon omaksumisen kautta sekä itsestä että työyhteisöstä. Tiedon omaksuminen tapahtuu pienissä 6-10 hengen ryhmissä keskustelun tai toiminnallisten menetelmien avulla kulloisestakin kurssista riippuen. Toiminnallisia menetelmiä ovat esimerkiksi draama, musiikki, kuvataide, liike ja tanssi. Ohjelmiimme kuuluu myös asiantuntijaluentoja.

”Olen tuonut Taivaan Pankolle ryhmiä ja työyhteisöjä. He ovat kokeneet Oulujärvelle ja vaaroille avautuvan huikean maiseman ja yksilöllisesti kalustetut huoneet rauhoittavina. Minulle on myös tärkeää, että paikan emäntä on läsnäoleva ja vuorovaikutuksessa ryhmieni kanssa. Olemme kokeneet olevamme arvostettuja ja hyväksyttyjä vieraita. Ryhmien ja työyhteisöjen kouluttajana Tuula Oikarinen avaa merkittäviä näkökulmia: ´miten pitkälle olisimmekaan päässeet, jos Tuula olisi meitä kouluttanut koko ajan` oli erään työyhteisön jäsenen palaute.”

        Raija Korhonen, yhteiskunnallisen ja aikuistyön pappi
        Helsingin seurakuntayhtymä
         

Taivaan Pankon parisuhdekursseille tulevien parien kanssa työskennellessämme annamme suhteesta palautetta ja autamme pareja itsetuntemuksessa, itseilmaisussa ja kuuntelemisen taidossa.

"TAIVAALLINEN PÄÄSIÄINEN TAIVAAN PANKOLLA

Lankalauantaina käänsimme ystäväni kanssa auton keulan kohti Taivaan Pankkoa. Olimme jännittyneen uteliaita ja hivenen häpeissämme, koska olimme myöhässä jo valmiiksi myöhäiseksi suunnitellusta aikataulustamme.

Olin kuullut Taivaan Pankosta vasta hiljattain, vaikka toimintaa paikassa on ollut jo vuodesta 2003 saakka. Tuttavani oli osallistunut täällä järjestettyyn koulutukseen ja kehui paikkaa innostuksella, joka sai kadehtimaan kokemusta, joka itseltä vielä uupui - tuonne on mentävä, sanoin itselleni. Vahvistuksen päätökselleni sain hieman myöhemmin, kun tapasin paikan emännän, Tuula Oikarisen, joka antoi minulle esitteen, jossa kerrottiin Taivaan Pankosta ja sen toiminnasta.

Häpeilymme osoittautui turhaksi. Tuula otti meidät sydämellisesti vastaan, ja koska olimme tällä haavaa talon ainoat vieraat, saimme nauttia vapaasti ketään häiritsemättä emäntämme seurasta ja antoisasta keskustelusta aina myöhään yöhön.

Mikä ja mitä kaikkea Taivaan Pankko siis on? Ensinnäkin tämä keidas Paltamossa on kaltaiselleni suunnistusvaistoa vaille jääneelle ja helposti eksyvälle taivaan lahja jos siksi, että tänne on naurettavan helppoa löytää esitteen tai nettisivuston karttaa ja selkeitä ohjeita seuraamalla. Toiseksi paikasta tehty esite ei kaikessa houkuttelevuudessaankaan lupaa liikoja - päinvastoin. Tämä paikka on yksinkertaisesti koettava kaikilla aisteilla, jotka tulevat Taivaan Pankolla ylenpalttisesti hemmotelluiksi.

Esitteen mukaan Taivaan Pankko on retriitti- kokous- ja kurssipaikka, jonka tiloja voi käyttää myös juhliin ja kokouksiin. Yösijana matkalaiselle paikka on verrattomasti hotellihuonetta viihtyisämpi vaihtoehto. Mietin huoneemme parvella tätä kirjoittaessani, mihin voisin tätä kauneuden, rauhan ja harmonian kokemusta verrata enkä keksi mitään. Kukaan rauhaa ja hyvää oloa pelkäämätön tuskin voisi olla täällä viihtymättä – niihin eivät kuulune hyttyset, joita täällä vaaran laella ei kuulemma näy, ei kuulu.

Ristomatti Ratia on ideoinut talon ytimeksi vanhan virolaisen vilja-aitan. Niin hänen kuin talon emännänkin ilahduttavat ratkaisut inspiroivat arjen paineiden kuormittamaa mieltä tyhjenemään taakoista ja täyttymään uudella voimalla. Ulkoiset puitteet tukevat ja korostavat ajatusta, jonka ympärille ne on luotu: täällä ihminen kohdataan lämmöllä ja hyväksyen hänet sellaisena kuin hän on.

Taivaan Pankko on sitä, jota lupaa ollakin: näköala valoon. Näköalattomallekin se on joka tapauksessa lepopaikka, jota parempaa on vaikea kuvitella."

Päivi Räsänen

Haluamme tarjota Taivaan Pankolle tulijalle lepoa, hiljaisuutta ja luonnon rauhaa – ja näköalan valoon!